Klub zdrowia w Płocku, prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh), wznawia spotkania po wakacyjnej przerwie. Na październik wolontariusze przygotowali warsztaty Szkoły Zdrowego Gotowania.
– Spotkania Szkoły Zdrowego Gotowania są dla uczestników zachętą i motywacją do pracowania nad zdrowym stylem życia i wprowadzania zdrowych zmian w odżywianiu – mówi Dominika Potyralska, kierownik Klubu Zdrowia w Płocku. – Na najbliższych zajęciach będziemy mówić m.in. o potrawach z warzyw dyniowatych. Oprócz potraw tradycyjnych będzie także coś na słodko, babeczki z cukinii.
Podczas Szkoły Zdrowego Gotowania można nie tylko skosztować rozmaitych potraw, ale także zobaczyć, jak się je przyrządza.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. Warto ją jeść chociażby dlatego, że jej owoce nie kumulują metali ciężkich. Z cukinii można zrobić właściwie wszystko – zupę, drugie danie, sałatkę, surówkę, napój, deser. Można ją podać na przeróżne sposoby – surową, pieczoną, duszoną, gotowaną .
Najbliższe zajęcia Klubu Zdrowia w Płocku odbędą się w środę, 16 października, o godzinie 17:30, w Centrum ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi, przy ul. Misjonarskiej 22 (dawne technikum samochodowe). Wstęp – jak zawsze – wolny.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
(jl)