Klub Zdrowia w Płocku prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) już 20 marca zaprasza na Szkołę Zdrowego Gotowania. W programie oprócz wykładu dotyczącego zasad odżywiania i zdrowego stylu życia będzie część praktyczna – pokaz przyrządzania wegetariańskich przysmaków.
Poprzednie spotkanie klubu upłynęło pod hasłem Zdrowie w zasięgu ogródka i łąki. Prowadził je Andrzej Wojtkowski, pasjonat zdrowego stylu życia i zielarstwa. Mówił m.in. o ostropeście plamistym, który wygląda jak zwykły oset, posiada jednak niezwykłe właściwości. Jego owoce zawierają 2-3 % sylimaryny, która jest szczególnie polecana w chorobach wątroby, jelit, trzustki czy układu krążenia. Prelegent podkreślał, że „patrzeć na przyrodę to zachwycać się tym, że w roślinach jest odpowiedź na różne problemy”.
Na najbliższych zajęciach płockiego klubu wolontariusze pokażą, jak przyrządzać zdrowe i smaczne potrawy. Całość programu zakończy degustacja.
Właściwe odżywianie stanowi ważny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Program Szkoły Zdrowego Gotowania skierowany będzie do osób z tymi schorzeniami (nadwaga, cukrzyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie, choroba nowotworowa, miażdżyca), a także wszystkich tych, którzy są zainteresowani poszerzeniem swojej wiedzy i umiejętności w dziedzinie kulinarnej.
Początek Szkoły Zdrowego Gotowania 20 marca, o godzinie 17:30, w lokalu filii ChSCh przy ul. Gradowskiego 15. Wstęp wolny.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
Tekst: Justyna Libera