Klub zdrowia działający przy płockiej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zaprasza na warsztaty Szkoły Zdrowego Gotowania. Na tych, którzy zdecydują się przyjść na spotkanie, czeka kolejna porcja przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.
Na poprzednich zajęciach poznaliśmy domowe sposoby na przeziębienie. Prowadząca spotkanie prelegentka Dominika Potyralska wspomniała, jak istotne dla odporności organizmu jest prawidłowe odżywianie. Dieta w sezonie jesienno-zimowym powinna być szczególnie bogata w produkty zawierające cynk, selen, witaminę A i C, a także żelazo. Aby wzmocnić organizm, warto stosować naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek.
Herbatka cytrynowo-czosnkowa zdusi przeziębienie w zarodku: jeden zmiażdżony ząbek czosnku, łyżkę mięty i sok z ćwiartki cytryny zalać gotującą wodą. Miksturę odstawić na pięć minut, po upływie tego czasu odcedzić. Pić jedną szklankę trzy razy dziennie.
W listopadzie organizatorzy zapraszają na Szkołę Zdrowego Gotowania i degustację zdrowych potraw, m.in. chleba kukurydzianego na słodko, kotletów ze słonecznika i ryżu, hummusu, a także surówki z brukselki.
Najbliższe zajęcia Klubu Zdrowia w Płocku odbędą się 28 listopada, o godzinie 17:30 w Centrum ds. Organizacji Pozarządowych przy ul. Misjonarskiej 22 (dawne technikum samochodowe).
Wstęp wolny.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
red. jl