Gotowanie tradycyjne czy na parze? Lepiej udusić, upiec, a może zjeść na surowo? Arkana technik przyrządzania potraw, które najlepiej służą naszemu zdrowiu, poznamy już 17 kwietnia na spotkaniu Klubu Zdrowia w Płocku.
Wolontariusze lokalnej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zapraszają tym razem na bezpłatne zajęcia Szkoły Zdrowego Gotowania. Oprócz interesującego wykładu uczestnicy poznają smak i przepisy na kolejne zdrowe potrawy oraz na własne oczy zobaczą, jak je przyrządzić.
Bezpłatne spotkania klubu w Płocku odbywają się dwa razy w miesiącu. Podczas ostatniego programu, zatytułowanego Wielki mit białkowy (3 kwietnia), mowa była na temat białka w diecie. Prelegentka Beata Śleszyńska podkreślała, że nasze pożywienie powinno być zróżnicowane i zawierać odpowiednią ilość różnorodnych składników odżywczych. Co ciekawe, białko roślinne może stać się pełnowartościowe, kiedy połączymy ze sobą np. zboża i rośliny strączkowe.
Na najbliższe spotkanie Klubu Zdrowia w Płocku zaprasza w środę, 17 kwietnia, jak zwykle do lokalu przy ul. Gradowskiego 15. Początek o godzinie 17:30.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
Tekst: Justyna Libera, aw