Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Płock: letnie desery w klubie zdrowia

Na ostatnich przed wakacjami zajęciach Szkoły Zdrowego Gotowania odbył się pokaz przyrządzania słodkich, zdrowych deserów. Prowadząca zajęcia Dominika Potyralska udowodniła, że biały, rafinowany cukier można zastąpić innym środkiem słodzącym. W zastępstwie można użyć miodu, melasy, syropu klonowego, syropu z agawy, syropu daktylowego, miksowanych suszonych owoców, również soków owocowych. Trzeba pamiętać o świeżych owocach. Mają one w składzie fruktozę, czyli naturalny cukier owocowy.

Na pokazie prelegentka wykonanała lody z bananów. Banany są bogate w skrobię, zawierają także witaminy z grupy B i witaminę C, magnez, selen, sód, fosfor, tryptofan. Owoce te należą do jednego z najobfitszych źródeł potasu, zawierają rónież błonnik. Zapobiegają nadciśnieniu, chronią serce i mózg. Ze względu na ich właściwości regenerujące i wzmacniające błonę śluzową żołądka są dobrym środkiem na zgagę, rozwolnienia, niestrawność i wrzody żołądka. Banany wpływają też pozytywnie na układ nerwowy. Wysoka zawartość cukrów prostych sprawia, że osobom chorującym na cukrzycę i mającym problem z nadwagą odradza się spożywanie bananów.

Oprócz przepysznych lodów bananowych, przyrządzanych bez dodatku mleka i cukru, uczestnicy zajęć dowiedzieli się, jak robić krem a'la czekoladowy z daktyli, mleko kokosowe oraz lemoniadę z pokrzywy z dodatkiem miodu, cytryny i pomarańczy.

Kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Płocku we wrześniu.

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij