Na ostatnich przed wakacjami zajęciach Szkoły Zdrowego Gotowania odbył się pokaz przyrządzania słodkich, zdrowych deserów. Prowadząca zajęcia Dominika Potyralska udowodniła, że biały, rafinowany cukier można zastąpić innym środkiem słodzącym. W zastępstwie można użyć miodu, melasy, syropu klonowego, syropu z agawy, syropu daktylowego, miksowanych suszonych owoców, również soków owocowych. Trzeba pamiętać o świeżych owocach. Mają one w składzie fruktozę, czyli naturalny cukier owocowy.
Na pokazie prelegentka wykonanała lody z bananów. Banany są bogate w skrobię, zawierają także witaminy z grupy B i witaminę C, magnez, selen, sód, fosfor, tryptofan. Owoce te należą do jednego z najobfitszych źródeł potasu, zawierają rónież błonnik. Zapobiegają nadciśnieniu, chronią serce i mózg. Ze względu na ich właściwości regenerujące i wzmacniające błonę śluzową żołądka są dobrym środkiem na zgagę, rozwolnienia, niestrawność i wrzody żołądka. Banany wpływają też pozytywnie na układ nerwowy. Wysoka zawartość cukrów prostych sprawia, że osobom chorującym na cukrzycę i mającym problem z nadwagą odradza się spożywanie bananów.
Oprócz przepysznych lodów bananowych, przyrządzanych bez dodatku mleka i cukru, uczestnicy zajęć dowiedzieli się, jak robić krem a'la czekoladowy z daktyli, mleko kokosowe oraz lemoniadę z pokrzywy z dodatkiem miodu, cytryny i pomarańczy.
Kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Płocku we wrześniu.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.