Styczniowe Warsztaty Szkoły Zdrowego Gotowania przygotowały trzy wolontariuszki, Lucyna Waszczuk, Kristyna Czyżowa, Asia Grzechowiak. Było coś słodkiego – ciasto marcepanowe. Bo w końcu kto nie lubi słodkości? Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Była propozycja na śniadanie – frittata, czyli omlet po włosku. Omlet, jak wiadomo, robi się z jajek, ale nie ten! Potrawa była zaskoczenim dla wielu osób. Pomysłem na obiad były kotlety z kaszy gryczanej. „Kaszą dzieci straszą”, mówi powiedzenie. Z poufnych źródeł wiemy, że kotlety nie straszyły, co więcej – smakowały! Do kotletów można podać kolorową sałatkę z kapusty włoskiej, którą także przygotowały wolontariuszki. Na koniec spotkania częstowały gości herbatą z lipy i czarnego bzu, z dodatkiem miodu, imbiru i cytryny.