Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

O zdrowiu w płockim klubie. Wykład i prezentacja kulinarna za darmo

9 stycznia odbyło się pierwsze w tym roku spotkanie Klubu Zdrowia w Płocku prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). Już 23 stycznia kolejny program. Tym razem wolontariusze zapraszają na Szkołę Zdrowego Gotowania.

Co się dzieje ze spożywanym posiłkiem i jak można usprawnić pracę naszego żołądka? – o tym m.in. była mowa na ostatnim spotkaniu klubu. Prelegentka Beata Śleszyńska, promotor zdrowia w przystępny sposób przedstawiła główne zasady spożywania posiłków. Można je streścić w następujący sposób: 1. Dokładność w przeżuwaniu. Spożywając pokarm dobrze rozdrobnij każdy kęs. 2. Regularność. Spożywaj posiłki o stałych porach. 3. Wstrzemięźliwość. Nie podjadaj między posiłkami. 4. Podczas posiłku nie wypijaj zbyt dużej ilości płynów. Najlepiej ogranicz się do picia przed, po lub pomiędzy posiłkami (popijanie podczas posiłku sprawia, że żołądek nie produkuje odpowiedniej ilości kwasów do rozpuszczenia pokarmu). 5. Radość. W czasie jedzenia bądź zrelaksowany. Ciesz się posiłkiem. 6. Unikaj spożywania pokarmów zbyt gorących i zbyt zimnych.

Jak widać, ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również to, jak jemy. Jak przekonywała prelegentka, stosowanie powyższych zasad może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów takich jak niestrawność, zgaga, rozdrażnienie, bezsenność, nudności czy przyrost wagi.

Uwieńczeniem spotkania była degustacja zdrowych potraw. Największą uwagę skupiły serduszka z polewą karobową, które każdy z uczestników otrzymał wraz z życzeniami na nowy rok. Wolontariusze rozdali także uczestnikom jubileuszowe wydanie kwartalnika „Zdrowie z Wyboru”.

A już w najbliższą środę, 23 stycznia o godzinie 17:30, w lokalu przy ul. Gradowskiego 15, odbędą się zajęcia Szkoły Zdrowego Gotowania. Program skierowany jest nie tylko do osób ze schorzeniami cywilizacyjnymi (nadwagą, cukrzycą, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, chorobą nowotworową, miażdżycą). Organizatorzy serdecznie zapraszają wszystkich, którzy są zainteresowani poszerzeniem wiedzy na temat prowadzenia zdrowej kuchni.

W programie oprócz wykładu dotyczącego zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia będzie część praktyczna – pokaz przyrządzania wegetariańskich przysmaków. Punktem kulminacyjnym będzie ich degustacja.

Spotkanie poprowadzi promotor zdrowia Dominika Potyralska wraz z przyjaciółmi. Wszyscy zainteresowani mogą zapisać się na zajęcia pod numerem tel. 506 143 131.
Wstęp jest bezpłatny.

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.

red. Justyna Libera

Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij